Несекретний секрет метафорічних карт

Мало кого слова Гра та Таємниця залишать байдужим. Але якщо Ви такий, то Вам не варто витрачати свій час і продовжувати читання статті.

Для тих, у кого слова ГРА і ТАЄМНИЦЯ викликають легке хвилювання, непідробний інтерес, продовжимо…

 

ГРА та ТАЄМНИЦЯ – це ключові поняття нашого несвідомого та найпростіший шлях до роботи з ним. Тому інструменти, що дають нам відчуття гри та таємниці, швидко стають найпопулярнішими у психологічній практиці.

І зараз йтиметься про метафоричні асоціативні карти.

Цей інструмент настільки простий і зрозумілий, що набирає популярності з високою швидкістю. Багато працюючих технік, за допомогою асоціативних карт, ми знаходимо в сучасній терапії.

Що ж такого привабливого у цьому інструменті?

Насправді я вважаю генієм того, хто першим вирішив зробити психологічний інструмент у форматі колоди карт.

Саме цей формат включає в нашому тілі найдавніші спогади. Саме цей формат робить роботу дружелюбною, цікавою, зменшує захисні бар’єри. А секрети цього формату – Гра та Таємниця.

Вся справа у тілесній пам’яті.

Наше тіло «пам’ятає» все, з чим воно торкалося. Ця пам’ять зберігається у форматі 4D.

Ці 4 складові такі: тілесні відчуття, картинка, емоції, думка.

Коли «згадує» тіло, слідом підтягуються й інші компоненти. Інакше кажучи, якщо Ви хоч раз із чимось стикалися, переживання спливатимуть вже побачивши цього предмета, і більше, при зіткненні з ним.

А про що згадує наше тіло, коли ми беремо в руки карти? Я маю на увазі будь-які картинки у форматі гральної колоди.

Мій перший спогад при дотику з картами – це задоволення від перемоги та азарт.

Хто з нас у дитинстві не практикувався у карткових іграх. У цьому було щось заборонене і водночас дуже інтригуюче. Карткові ігри поєднували нас, дітей, і робили старше, ми ховалися від дорослих і хотіли здаватися собі дорослішими. Ми з азартом вигравали та програвали, але головне, що було тоді – це азарт і задоволення від ПЕРЕМОГИ.

Я пам’ятаю, коли мій син був маленьким, ми всією сім’єю намагалися зробити його Переможцем у будь-якій грі. Переживання «Я Переможець», можливо, найстабільніше, дісталося багатьом досвідом азартних ігор. І це один із значних ресурсних станів, який робить нас сильними, підтримує впевненість, що ми впораємося. Пам’ять про те, що «Я Переможець» дозволяє легше йти в біль і успішно трансформувати блоки несвідомого.

Ще гри в карти – це можливість спілкування та почуття об’єднаності ідеєю. Саме дійство формує співтовариство, де немає самотності, де тебе приймуть, і де є можливість виграти у кожної – сильної чи слабкої, дорослої чи дитини.

І тоді ми відчуваємо себе єдиним цілим із цим суспільством, і народжується ще один емоційний «якір» – це задоволення від СУСПІЛЬНОСТІ.

Спираючись на ці переживання, набагато легше створити атмосферу довіри та заспокоїти механізми захисту в нашій психіці.

Думаю, що у багатьох з нас перші спогади, які приходять, коли ми торкаємося карт, дуже радісні. Адже коли ти Переможець і ти прийнятий, тоді природно наповнюєшся відчуттями радості.

Отже, зіткнувшись з картами спливає емоція Радості від гри.

А ще легкість, дитячість, безтурботність і відчуття свободи.

Є й другий, щонайменше важливий аспект спогадів. У будь-якій грі є інтрига і Таємниця. Ця таємниця веде нас до перемоги, відточує нашу інтуїцію.

Варто згадати, що формат карток активно використовується в езотеричних практиках. Ворожіння, найдавніше мистецтво, активно підтримує споконвічне прагнення людини дізнатися про майбутнє, «підстелити соломку» у подіях завтрашнього дня.

Таємниця – це найпривабливіший стан для нашого допитливого розуму. Весь світ прагне потрапити до «закулісся». Нас приваблює те, що приховано, що приховано. Нам не потрібна додаткова мотивація у дотику до таємниці, енергія уваги, інтересу з’являється без обмежень.

А якщо уявити, як найцікавіше, що ми не знаємо про себе, раптом відкриється нам при контакті з картами. Цей хвилюючий стан розуміння таємниці наповнить нас і поведе в глибини несвідомого.

Інтерес до себе і своїх таємниць дає нам робота з метафоричними картами.

Використовуючи в психологічній практиці карти, ми спочатку підключаємося до ресурсного стану, що зберігається у тілесній пам’яті.

Це дозволяє легше обійти природні бар’єри опору та проникнути у суть причини явищ.

Резюмуючи, хочу сказати:

Варто подивитися на відомий інструмент іншими очима, і нам відкриється глибина та сакральність у простих речах.

Метафоричні карти відомий та зручний інструмент. І тільки знявши вуаль повсякденності, цей інструмент стане «золотим ключиком» до найпотаємніших дверей.

Будьте сміливішими, відчиняйте ці двері!

Тамара Рудікова